Print this page

Γενικά

konstantellosΑγαπητοί συμπολίτες

Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που θα αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι η διαχείριση απορριμμάτων καθώς έφτασε η ώρα που πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να θάβουμε τα σκουπίδια μας σε χωματερές καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και πρέπει να εφαρμόσουμε, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, σύγχρονες μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.

Από τον επόμενο μήνα, τα Πηγαδάκια Βούλας θα αποτελέσουν πιλότο για το πιο καινοτόμο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που έχει υλοποιηθεί στην χώρα. Ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να κάνουν με πολύ εύκολο τρόπο την καλύτερη δυνατή Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) όλων των υλικών στα απορρίμματά τους.

Ήδη με τις προσπάθειες όλων, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκτρέπει από την ταφή περισσότερο από το 35% των σύμμεικτων απορριμμάτων της πόλης, ποσοστό που μας κατατάσσει με διαφορά ως τον πρώτο Δήμο της χώρας στον τομέα αυτό και σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, τέτοιο που θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών μας απορριμμάτων.

Βασική προϋπόθεση για την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος είναι η συμμετοχή όλων. Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί δημιουργικά και αποτελεσματικά ακολουθώντας τις οδηγίες υλοποίησης του προγράμματος για να δείξουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που διαχειριζόμαστε σήμερα μπορούμε να το ανακτήσουμε στην πηγή και να το αξιοποιήσουμε με στόχο:

 

• να αποκτήσουμε πολύτιμη εμπειρία για να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλο το Δήμο μας και σε όλη την Ελλάδα,
• να μειωθεί το κόστος διαχείρισης για το Δήμο μας με μελλοντική μείωση των δημοτικών τελών για τους δημότες που συμμετέχουν στη Διαλογή στην Πηγή,
• και να επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα ανάκτησης υλικών στην πηγή με πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Είμαι πολύ αισιόδοξος από την μέχρι σήμερα ανταπόκριση των κατοίκων στην περιοχή των Πηγαδακίων στη Δ.Ε. Βούλας, ότι μέσα στο 2020, θα δείξουμε και στους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και οικονομικά το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Είμαι σίγουρος ότι με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις προσπάθειες που καταβάλετε.

Δείτε την επιστολή σε μορφή pdf

Με μια ματιάΔείτε τις οδηγίες σε μορφή pdf

0001

Οδηγίες

Δείτε τις οδηγίες σε μορφή pdf

0001 0002 0003 0004

Δείτε τις οδηγίες σε μορφή pdf

Οδηγίες για καφέ κάδους

Δείτε τις οδηγίες σε μορφή pdf

0001 0002

Δείτε τις οδηγίες σε μορφή pdf

Οδηγίες πλατφόρμας

Δείτε τις οδηγίες σε μορφή pdf

0001 0002 0003 0004

Δείτε τις οδηγίες σε μορφή pdf

Πιστοποίηση VITA-GREEN

Μία ακόμα διάκριση για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Δράσης του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και του στόχου για μετατροπή του Δήμου σε «Δήμο μηδενικών αποβλήτων (ZERO WASTE)», είναι η πιστοποίηση του εδαφοβελτιωτικού VITA - GREEN από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

 

Ο Δήμος μας, ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που λαμβάνει τη σχετική πιστοποίηση, με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη ομάδας ειδικών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) και του επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Χασάπη, έχει πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το VITA - GREEN στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας. Μία αγορά με σημαντική δυναμική, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η ΔΗΩ, ένας από τους 12 φορείς ελέγχου και πιστοποίησης, παρακολουθεί και ελέγχει 5.000 ενεργούς βιοκαλλιεργητές (27% του συνόλου) και είναι ο μόνος φορέας που έχει διαδικασία πιστοποίησης αλλά και τη δυνατότητα να εκδώσει σχετική βεβαίωση των εισροών (λιπάσματα, εδαφοβελτιωτικά, φυτοφάρμακα).

Η παραγωγή του VITA-GREEN, είναι μέρος του προγράμματος για τη συνολική αποκομιδή 10.000 τόνων πράσινων και βιοαποβλήτων ετησίως που θα παράξουν εδαφοβελτιωτικό, με απώτερο στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων του Δήμου που οδηγούνται στην ταφή, ποσοστό το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει το 35% αλλά και την παράλληλη αύξηση της ποσότητας που επαναχρησιμοποιείται.

Vevaiosi Dimou VVV

Vevaiosi Dimou VVV2